GTranslate

 

Ma 2018. február 20., kedd, Aladár és Álmos napja van.
PDF Nyomtatás E-mail

Projektértékelő rendezvényt tartott a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás

Az elöregedés a zempléni falvak közös problémája, s nincs ez másként a Sárospataki Kistérségben sem. A gyerekek elmennek tanulni, de aztán már nem jönnek vissza. Máshol - többnyire nagyvárosokban - alapítnak családot, s az itt maradt idős szüleik magukra maradnak. Nincs más, aki segítene rajtuk, csak az önkormányzat. Ehhez nyújt segítséget a Kistérségi Társulás, s ezt a célt szolgálta a Huszár Panzióban december közepén tartott rendezvény is, amiről Hogya Róberttől kaptunk tájékoztatást…

A TÁMOP-5.1.1-09/6-2010-0017, Szociális ellátás fejlesztése a sárospataki kistérségben című projekt értékelő rendezvényét tartottuk, ugyanis a pályázatban vállaltuk, hogy kb. félévente egy ilyen összejövetelt tartunk a dolgozóknak és mentoraiknak. Ez jó alkalom arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, hiszen ők munkájuk során nem találkoznak egymással. Ezért gondoltuk, hogy időnként jó - csapatépítés szempontjából is - ha összejönnek, másrészt pedig elmondják, hogy náluk az idősek hogyan fogadták ezt a foglalkoztatási lehetőséget, hogy nekik mik a tapasztalataik és ha problémáik vannak a megvalósítással, a gyakorlati dolgokkal kapcsolatban, akkor ilyenkor a projektmenedzsment felé tudják tolmácsolni a kérdéseiket.

Mentoroknak nevezik azokat az alkalmazottakat, akiket az önkormányzatok alkalmaznak, akik az idősekhez járnak, ebédet szállítanak, mosnak, mosogatnak, tehát segítik a mindennapi életüket. Ezek mellé az emberek mellé tudunk mi a pályázat segítségével egy kisegítő személyt foglalkoztatni 21 hónapon keresztül, aki megkapta a program elején a képzést, és most a gyakorlatban végzi a tevékenységet.
Egy gondozónak ugyanis nincs ideje arra, hogy túl sokat foglalkozzon egy idős személlyel, így viszont olyan munkát is el tudnak végezni - nyáron füvet nyírnak, télen havat takarítanak – amire egy segítő személy, annyi idősnél nem volna képes. Ezen kívül minden ház körüli munka rájuk hárul, amit az idős személyek, akik ágyhoz kötöttek, vagy nehezen mozognak, nem tudnak elvégezni.

Igyekeztünk úgy szervezni, hogy ez a segítő személy is helyben lakó legyen. Veszélyforrása volt ugyanis a projektnek, hogy az idős emberek – a sok trükkös tolvaj miatt - már nagyon bizalmatlanok, akárkit nem engednek be a portájukra. Ezért gondoltuk, hogy azon a településen lakjon az illető, ahol dolgozik, mert a kis településeken mindenki ismer mindenkit, így jobban megbíznak benne, mert tudják, hogy kinek a fia, vagy lánya, másrész megy vele a szociális gondozó, akit már megszoktak.

A mostani rendezvénynek az egyik tapasztalata - ahogy elmondták - az, hogy nagyon örülnek az idősek, és el sem tudják képzelni, hogy mi lesz, ha 2013. februárjában véget érez a program. Ha ők nem lesznek, akkor ki fog nekik segíteni mindennapi problémáik megoldásában?
Azért választottuk ezt az időpontot, hogy egyben megköszönhessük a szociális gondozók egész éves munkáját.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.12.31./

 

 
  • посуда оптом
  • ландшафтный дизайн Днепропетровск
  • жалюзи Днепропетровск
  • откосы Днепропетровск
  • ремонт квартир Днепропетровск
  • мебель для аптек
  • квартира днепропетровск посуточно
  • ораторское искусство днепропетровск
  • тренинги днепропетровск
  • бизнес портал