GTranslate

 

Ma 2018. február 20., kedd, Aladár és Álmos napja van.
PDF Nyomtatás E-mail

Befejeződött a „Szociális ellátás fejlesztése a Sárospataki kistérségben” című projekt szakmai megvalósítása

 

 

75 919 045 Ft támogatási összeg, 21 hátrányos helyzetű személy képzése és foglalkoztatása 21 hónapon keresztül. Röviden ez a mérlege a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás által megvalósított TÁMOP-5.1.1-09/6-2010-0017 számú projektnek.

A 2 éves program eredményei azonban ennél sokrétűbbek. A 2011. március 1-én indult projekt megvalósulását hosszas előkészítő munka és a 16 tagtelepülés önkormányzatának, valamint szociális és munkaügyi szervezeteinek együttműködése eredményezte – számolt be a projektzáró rendezvényt követően Hogya Róbert projektmenedzser.

A toborzás és kiválasztás szakaszában a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Sárospataki kirendeltsége és a kistérség településeinek polgármesteri segítették a menedzsment munkáját, akik még szakpszichológust is bevontak a megfelelő személyek kiválasztásához. Ennek eredményeként 25 fő került bevonásra a programba, akik közül 21 személlyel munkaszerződést kötött a Társulás 2011. június 1-én. Az így kiválasztott személyek feladata az volt, hogy az idős, szociális gondozásra szoruló lakosok lakókörnyezetében ápolási, kertgondozói, takarítási, ház körüli javítási és egyéb szociális jellegű feladatokat lássanak el. A beilleszkedést, az ellátottak bizalmának elnyerését és a gondozói munka gyakorlati elsajátítását segítendő, minden egyes dolgozó mellé mentor került kijelölésre, aki végig segítette a foglalkoztatottat feladata ellátásában, a projektcéloknak való megfelelésben.

Emellett természetesen a kiválasztottak elméleti és gyakorlati képzése is megtörtént: A foglalkoztatott 21 fő mindegyike sikeres Kisgépkezelői vizsgát tett, 100 órás Betanító képzésen, munkakezdést segítő Kompetenciafejlesztő tréningen vett részt. A foglalkoztatás utolsó hónapjában pedig önálló munkavégzést segítő Kompetenciafejlesztő tréningen, melynek során munkaerő-piaci ismereteket, álláskeresési technikákat és vállalkozási ismereteket sajátítottak el, felkészülve a piaci alapon működtetett szociális ellátóknál való elhelyezkedésre is.

Összességében hármas célt tűztünk ki magunk elé a projekt kezdetekor – mondta a projektmenedzser. Egyrészt a kistérség településein egyre növekvő számú idős ember részére a házi segítségnyújtást kiegészítő, annak színvonalát javító szolgáltatás kívántunk nyújtani, másrészt a nehéz elhelyezkedési esélyeket kínáló térségben, 21 hátrányos helyzetű, főként tartós munkanélküli személy 21 hónapon át tartó, kiszámítható, lakóhelyén történő foglalkoztatását akartuk megvalósítani. Harmadsorban pedig a kistérség települési önkormányzatainak szerettünk volna segítséget nyújtani azzal, hogy az általuk foglalkoztatott házi gondozók leterheltségét csökkentjük a projektmegvalósítás idején és olyan – a segítő munkához nélkülözhetetlen – eszközöket vásárolunk meg, melyre az egyes önkormányzatoknak önállóan nem lett volna lehetősége.

Azt gondolom valamennyi célunk megvalósult és a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás életének talán leghasznosabb és legeredményesebb programja valósult meg 2011. március 1. és 2013. február 28. között.

Ezúton is szeretném megköszönni a foglalkoztatott személyek és mentoraik kitartó munkáját, együttműködő partnereink segítségét és a projekt koordinálásában segítségemre lévő kollégáimnak erőfeszítéseit. Kívánom, hogy sok hasonlóan hasznos és sikeres program valósuljon meg térségünkben a következőkben is.

Sárospatak, 2013. március 1.

 

A Zemplén Televízió Hír7 című műsorában elhangzott beszámoló a Projektzáró rendezvényről itt nézhető meg.

 

 

 

 

 

 

 

 
  • посуда оптом
  • ландшафтный дизайн Днепропетровск
  • жалюзи Днепропетровск
  • откосы Днепропетровск
  • ремонт квартир Днепропетровск
  • мебель для аптек
  • квартира днепропетровск посуточно
  • ораторское искусство днепропетровск
  • тренинги днепропетровск
  • бизнес портал